Avatar Elize Olde Bolhaar

Elize Olde Bolhaar

Vina Undarraga

Geplaatst op 01 maart 2018 om 16:57 uur



20 februari  

Vandaag bezoeken we de wijnproeverij:  Vina Undarraga. 34 km van Santiago (aan de oude weg van naar Melipilla).
Dit is onze huiswijn.
 
Klein stukje geschiedenis van de Chileense wijn:   In 1551 plantte de Spaanse conquistador Francisco de Aquirre de eerste wijnstok in Chili. Deze wijn werd gebruikt als miswijn in de kerken. De wijngaarden werden steeds groter. In de loop van de tweede helft van de 19 de eeuw begon de echte bloei van de wijnhandel. Silvestre Ochagavia voerde de eerste Franse wijnstokken uit de Vallei van de Loire in. Hij liet ze wennen in de vallei van de Maipo in Chili. Dankzij de irrigatie (financieel ondersteund door de mijnbedrijven) groeiden de wijngaarden als kool. Deze streek aan de voet van de Andes bleek zeer geschikt te zijn voor het verbouwen van wijndruiven. De Chileense wijn doet het erg goed, helaas ging deze lange tijd gebukt onder een exportverbod vanwege de dictatuur van Pinochet, maar in de jaren 1990 kende de Chileense wijnproductie een indrukwekkende stijging. Aan het eind van de 19 de eeuw gebeurde een ramp! De Fylloxera verwoeste de Franse wijngaarden in Frankrijk. De Chileense wijnen, die aan de Franse wijnen hun bestaan te danken hadden konden nu iets terug doen. De getroffen Franse wijnstokken werden vervangen door wijnstokken afkomstig uit de vallei van de Maipo.  Bedankt  Chili, uit naam van de wijn liefhebbers uit Europa!    

We rijden via een indrukwekkende witte stenen toegangspoort het wijnlandgoed Undarraga binnen. Een witte villa met een mooie entree ligt voor ons. Bomen en een rij kunstmatige zonwering  waaronder de auto’s van gasten goed kunnen parkeren.
De LC parkeren we onder een grote boom.
We worden buiten verwelkomd door iemand van het Undarraga wijngoed en uitgenodigd om binnen te komen.  Een grote mooie koele ruimte met een lounge set, balie en wijn accessoires rondom bekleden deze entree. We kunnen nog met een Engelstalig toertje mee lopen die zojuist begonnen is. De jonge dame achter de balie loopt met ons door het park en brengt ons naar een klein groepje mensen die bij de wijnstronken staan te luisteren naar een vlotte jonge vrouw. Zij verwelkomt ons in het Engels. De toer begint goed, we mogen de kleine druifjes die aan de stronken hangen proeven.  Over verschillende soorten druiven wordt uitleg gegeven, we mogen ze proeven. Van zuur naar zoeter. De gids weet veel te vertellen over het irrigatie systeem,  met humor  beantwoordt ze vragen. Dit gedeelte van het  wijngoed is omgeven door een prachtig park, grote bomen, groen plantsoen en mooie aangelegde paden. Al pratend loopt ze met ons richting grote roestvrijstalen vaten die onder een afdak staan. Hierin wordt de druiven gefermenteerd. Ik vind het bijzonder om te zien waar de wijn die wij samen graag drinken, gemaakt wordt.  Deze proeverij wilden we al in onze vorige reis doen maar dit stuk  van Chili hebben we toen niet gered. Onze gids neemt ons mee naar binnen, een smal trapje af de kelders in. Heerlijk koel gelijk. We komen in een prachtig ondergrondse ruimte waar vele houten (frans eiken) vaten liggen. Sommige netjes opgestapeld en een aantal liggen er aan de zijkant.  De ruimte is prachtig, stenen muren met ronde houten welvingen erin, vooraan staat een grote houten rechthoekige tafel. Ook hier vertelt de gids haar verhaal maar ik ben afgeleid door deze  ruimte en krijg niet alles mee. We lopen in een smal gangetje verder, langs een deur met tralies. Hierachter liggen de beste of moet je zeggen worden de mooiste  wijnen bewaard? We mogen door de tralies kijken maar de deur blijft dicht.
Thuis drinken we alleen de Undarraga wijn die te koop is bij de AH. Het maakt mij nieuwsgierig hoe deze wijnen  smaken. Toch maar eens een slijterij bezoeken waar de duurdere te koop zijn.  Waarschijnlijk kom ik weer terug op de onze Undarraga wijn. De toer gaat door en onze gids geeft aan dat het proeven dichter bij komt. We lopen door een klein museum met een privé collectie van de  familie over indianen. Prachtige foto’s van indianen uit lang vervlogen tijd hangen aan de muur,  zilveren sieraden verwerkt in hoofdtooien en gereedschap.  Een indrukwekkende collectie die aan ons tentoon gesteld wordt.  
Als we buiten in de prachtige tuin weer uitkomen staat er een lange tafel met 4 flessen wijn. Een witte, twee rode en een oranje dessertwijn mogen we proeven. De derde fles is de Premium Carmenere.  Deze overtreft de andere wijnen.De dessert wijn is heerlijk zoet. Ik dronk ooit af en toe een dessertwijntje maar dat is meer uitzondering dan een regel. Deze wijn is heerlijk en ik neem mij voor om af en toe weer eens een glaasje dessertwijn te drinken na een heerlijke diner. Onze gids vertelt iets over de 4 wijnen die op tafel staan en wij proeven. Het is een heerlijke afsluiting van deze rondtoer. Aansluitend lopen we door een winkel waar je een souvenirtje kunt kopen.  Mijn aandenken is deze prachtige middag die wij hebben gehad in het wijnlandgoed van de Undarraga wijn.
Groetjes Elize            


Reacties

Albert Flapper & Birgitte
Geplaatst op 02 maart 2018 om 19:55 uur
Dag Elize, deze wijn zal ik eens uitproberen! Goede reis! Je link voor foto ondersteuning werkt niet! Groet van Albert en Birgitte!

Plaats een reactie