Vina Undarraga
Geplaatst
op 01 maart 2018 om 16:57 uur
20 februari
Vandaag bezoeken we de wijnproeverij: Vina Undarraga. 34 km van
Santiago (aan de oude weg van naar Melipilla).
Dit is onze huiswijn.
Klein stukje geschiedenis van
de Chileense wijn:
In 1551 plantte de Spaanse conquistador Francisco de Aquirre
de eerste wijnstok in Chili. Deze wijn werd gebruikt als miswijn in de kerken.
De wijngaarden werden steeds groter. In de loop van de tweede helft van de 19
de eeuw begon de echte bloei van de wijnhandel. Silvestre Ochagavia voerde de
eerste Franse wijnstokken uit de Vallei van de Loire in. Hij liet ze wennen in
de vallei van de Maipo in Chili.
Dankzij de irrigatie (financieel ondersteund door de
mijnbedrijven) groeiden de wijngaarden als kool. Deze streek aan de voet van de
Andes bleek zeer geschikt te zijn voor het verbouwen van wijndruiven.
De Chileense wijn doet het erg goed, helaas ging deze
lange tijd gebukt onder een exportverbod vanwege de dictatuur van Pinochet,
maar in de jaren 1990 kende de Chileense wijnproductie een indrukwekkende
stijging.
Aan het eind van de 19 de eeuw gebeurde een ramp! De
Fylloxera verwoeste de Franse wijngaarden in Frankrijk.
De Chileense wijnen, die aan de Franse wijnen hun
bestaan te danken hadden konden nu iets terug doen. De getroffen Franse
wijnstokken werden vervangen door wijnstokken afkomstig uit de vallei van de
Maipo. Bedankt Chili, uit naam van de wijn liefhebbers uit
Europa!
We rijden via een indrukwekkende
witte stenen toegangspoort
het wijnlandgoed Undarraga
binnen.
Een witte villa met een mooie
entree ligt voor ons. Bomen en een rij kunstmatige zonwering waaronder de auto’s van gasten goed kunnen
parkeren.
De LC parkeren we onder een grote boom.
We worden buiten verwelkomd door iemand van het Undarraga wijngoed en uitgenodigd om binnen te komen. Een grote mooie koele ruimte met een lounge
set, balie en wijn accessoires rondom bekleden deze entree.
We kunnen nog met een
Engelstalig toertje mee lopen die zojuist begonnen is. De jonge dame achter de
balie loopt met ons door het park en brengt ons naar een klein groepje mensen
die bij de wijnstronken staan te luisteren naar een vlotte jonge vrouw. Zij
verwelkomt ons in het Engels. De toer begint goed, we mogen de kleine druifjes
die aan de stronken hangen proeven. Over verschillende soorten druiven wordt uitleg gegeven, we mogen ze proeven. Van
zuur naar zoeter. De gids weet veel te vertellen over het irrigatie
systeem, met humor beantwoordt ze vragen. Dit gedeelte van het wijngoed is omgeven
door een prachtig park, grote bomen, groen plantsoen en mooie aangelegde paden.
Al pratend loopt ze met ons
richting grote roestvrijstalen vaten die onder een afdak staan. Hierin wordt de
druiven gefermenteerd. Ik vind het bijzonder om te zien waar de wijn die wij samen
graag drinken, gemaakt wordt. Deze
proeverij wilden we al in onze vorige reis doen maar dit stuk van Chili hebben we toen niet gered.
Onze gids neemt ons mee naar
binnen, een smal trapje af de kelders in. Heerlijk koel gelijk. We komen in een
prachtig ondergrondse ruimte waar vele houten (frans eiken) vaten liggen. Sommige netjes
opgestapeld en een aantal liggen er aan de zijkant. De ruimte is prachtig, stenen muren met ronde
houten welvingen erin, vooraan staat een grote houten rechthoekige tafel. Ook
hier vertelt de gids haar verhaal maar ik ben afgeleid door deze ruimte en krijg niet alles mee. We lopen in een smal gangetje verder, langs een
deur met tralies. Hierachter liggen de beste of moet je zeggen worden de mooiste wijnen bewaard? We mogen door de tralies
kijken maar de deur blijft dicht.
Thuis drinken we alleen de
Undarraga wijn die te koop is bij de AH. Het maakt mij nieuwsgierig hoe deze
wijnen smaken. Toch maar eens een slijterij bezoeken waar de
duurdere te koop zijn. Waarschijnlijk
kom ik weer terug op de onze Undarraga wijn.
De toer gaat door en onze
gids geeft aan dat het proeven dichter bij komt. We lopen door een klein museum
met een privé collectie van de familie
over indianen. Prachtige foto’s van indianen uit lang vervlogen tijd hangen aan
de muur, zilveren sieraden verwerkt in
hoofdtooien en gereedschap. Een
indrukwekkende collectie die aan ons tentoon gesteld wordt.
Als we buiten in de prachtige
tuin weer uitkomen staat er een lange tafel met 4 flessen wijn. Een witte, twee
rode en een oranje dessertwijn mogen we proeven. De derde fles is de Premium Carmenere. Deze overtreft de andere wijnen.De dessert wijn is heerlijk zoet. Ik dronk
ooit af en toe een dessertwijntje maar dat is meer uitzondering dan een regel.
Deze wijn is heerlijk en ik
neem mij voor om af en toe weer eens een glaasje dessertwijn te drinken na een heerlijke
diner.
Onze gids vertelt iets over
de 4 wijnen die op tafel staan en wij proeven. Het is een heerlijke afsluiting
van deze rondtoer.
Aansluitend lopen we door een
winkel waar je een souvenirtje kunt kopen. Mijn aandenken is deze prachtige middag die wij hebben gehad in het wijnlandgoed van de Undarraga wijn.
Groetjes Elize
Reacties
Albert Flapper & Birgitte
Geplaatst op 02 maart 2018 om 19:55 uur
Dag Elize, deze wijn zal ik eens uitproberen! Goede reis!
Je link voor foto ondersteuning werkt niet!
Groet van Albert en Birgitte!
|